Top

Warmte en veiligheid

TOG waardenTOG waarde (Thermal Overall Grade) meet het warmte vermogen van een oppervlakte eenheid, hoe hoger de TOG classificatie, hoe warmer en beter het materiaal isoleert. Dit cijfer geeft informatie over de geschiktheid van de producten voor baby's met betrekking tot de temperatuur in elk seizoen/ kamer. Het TOG cijfer is te vinden op het zorg label van onze producten.

Kamertemperatuur TOG-waarde
Tot 16° C   Maximaal 4 TOG
16° C tot 20° C 2,0 tot 3,5 TOG
20° C tot 24° C 1,0 tot 2,0 TOG
Boven 24° C Maximaal 1,0 TOG

De TOG-waarde dient als hulpmiddel om te voorkomen dat de baby oververhit raakt. Omdat elke baby anders kan reageren op toedekking en kleding is het belangrijk om de temperatuur goed te blijven controleren aan nek en voetjes (de huid mag niet klam of koud aanvoelen)

Materiaal


Het maakt niet uit welk materiaal wordt aangeschaft voor kleding of de babykamer. Zowel natuurlijk (katoen, wol) als synthetisch (acryl, polyester) bedtextiel is geschikt voor een baby, zolang het bedje maar kort en strak opgemaakt wordt. Het kind kan dan niet met het hoofdje onder de dekens raken, zodat er nauwelijks gevaar bestaat voor warmtestuwing.

Opmerking:


Let goed op als je een artikel zoals bijvoorbeeld een dekentje dubbel vouwt. De TOG-waarde wordt dan ook verdubbeld. Dit geld ook voor meerdere lagen over elkaar.

Rekenvoorbeeld 1: Een deken met teddy voering heeft een TOG-waarde van 2,4 TOG. Als je deze dubbel vouwt wordt de TOG-waarde 4,8. Dit is boven de geadviseerde maximum TOG-waarde van 4,0.

Rekenvoorbeeld 2: Een slaapzak heeft een TOG-waarde van 1,3. Als je deze combineert met een deken met een TOG-waarde van 3,0 wordt de totale TOG-waarde 4,3. Dit is boven de geadviseerde maximum TOG-waarde van 4,0.

Dubbelvouwen of laag over laag wordt daarom niet altijd geadviseerd.